Wednesday, September 27, 2006

Ordentliga mitträcken, tack!

Enligt Svenska Dagbladet har en allvarlig bilolycka förevarit på E6 i trakten av Halmstad. Läs mer på följande länk.

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_13752168.asp

Berodde olyckan på alltför hög fart? Det är oklart exakt vad som var anledningen till olycksförloppet uppstod, men om man läser artikeln ser man snart att olycksförloppet blev riktigt otäckt först då lastbilen välte över i andra körriktningen. Vad berodde detta på?

Jo, det berodde på att man inte har försett motorvägen med ordentliga mitträcken och väl tilltagen mittremsa. Mitträckena skall vara så kraftiga att de är svårforcerade och sedan skall vältande lastbilar och bussar bli liggande i mittremsan.

1 Comments:

At 4:49 PM, Anonymous Anonymous said...

Ett problem där är lastbilars höga tyngdpunkt - även om man har ett räcke som klarar påkörningen utan att gå sönder så tippar dom lätt över det.

Vad man kan göra är att separera körbanorna bättre och ha nånting som "bromsar upp" fordonet mjukt t ex en sandvall. Man kan även ha ett dike så lastbilen tenderar att stanna i det och inte glida över i mötande körbana.

På vissa motorvägar har jag sett att man lägger ena körbanan ett par meter högre än den andra - detta borde vara bra i kurvor (lägga den yttre högre) för att hindra att lastbilar på den innre körbanan kan sladda eller välta över till den yttre

 

Post a Comment

<< Home