Sunday, July 22, 2007

Detta är faktiskt sant

Jag läste just att Vägverkets allvetande experter räknat ut att om halva det svenska motorvägsnätet skulle få hastighetsbegränsningen 120 km/h skulle detta leda till att två personer mer år skulle komma att dödas på dessa vägar. Påståendet är givetvis ett fullständigt ovetenskapligt antagande, men låt oss tills vidare bortse från detta. Samtidigt menar Vägverket att denna ökade risk kan motverkas om dessa vägar istället förses med räfflade kantlinjer som väcker förare som somnat, då den avgjort vanligaste olyckstypen på motorväg är insomningsolyckor.

Vilken normalintelligent människa som helst som kört, låt oss säga 1000 mil på motorväg, i olika europeiska länder inser rimligen att de av vägverket påtalade insomningsolyckorna med största sannolikhet beror på att hastighetsbegränsningen på svenska motorvägar är så fullkomligt barockt låg att den är i sig olycksframkallande. Folk somnar helt enkelt när de kör på vägar där de sämsta partierna utan vidare medger 160 km/h med en icke alltför modern bil och hastigheter över 200 km/h under optimala förhållanden inte innebär någon risk för trafiksäkerheten.

Vad jag inte begriper är varför vägverket inte själv inser hur fullkomligt urbota dumt de resonerar. De menar å ena sidan att den vanligaste olyckstypen är insomningsolyckor, men om man förser motorvägarna med räfflade kantlinjer som väcker förarna kan man tillåta svindlande 120 km/h. 120 km/h är den normala hastighetsbegränsningen på de delar av de tyska motorvägarna som i något avseende avviker nedåt från normal motorvägsstandard. Exempelvis är sådana motorvägar som saknar särskild vägren för havererade fordon i allmänhet begränsade till 120 km/h. Orsaken till insomningsolyckorna är ju rimligen hastighetsbegränsningen och med tanke på detta vore det givetvis bättre att förse de sträckor där svindlande 120 km/h inte skall tillåtas med räfflade kantlinjer. Där är ju risken för insomningsolyckor desto större.

Visserligen kommer man med de nya reglerna förmodligen inte att tillåta mer än 100 km/h på någon väg med mötande trafik och detta är en sänkning från dagens 110 km/h som faktiskt tillåts på vissa vägar med mötande trafik. 110-gränsen kommer att bli normal hastighetsbegränsning på motorvägar utan mitträcke. Ja, om ni inte visste det har Sverige ett icke obetydande antal motorvägar utan mitträcken och de som har mitträcken har i europeisk jämförelse ytterst klena mitträcken. Här kan man exempelvis jämföra de svenska mitträckena med dem man har i det fattiga Ungern. De ungerska håller lika hög standard som de tyska och bättre finns knappast.

Med 100 km/h som högsta tillåtna hastighet på vägar med mötande trafik kommer Sverige dessutom att dela förstaplatsen med Tyskland och Österrike i fråga om att tillåta höga farter på rent ut sagt livsfarliga vägar. Vi kommer alltså inte längre ha Europas mest generösa hastighetsbegränsning på livsfarliga vägar, men vi kommer att också fortsättningsvis ligga högt. Dessutom anger den tyska gränsen endast den övre gränsen och i normalfallet är hastighetsbegränsningen på tyska vägar med mötande trafik lägre än på svenska vägar med mötande trafik.

Däremot kommer vi på det hela taget ha de motorvägar med den sämsta mötessepareringen i Europa samt naturligtvis nästan lägst hastighetsbegränsning på vägar som är avpassade för att medge kurvtagning i 160 km/h. Ja, nyare svenska motorvägar är avpassade för att obehindrat medge 160 km/h vid kurvtagning och beräkningarna bygger på tämligen omoderna bilar. I praktiken är alltså 180 km/h inget problem ens igenom kurvor. Och dessutom anser Vägverket att räfflade kantlinjer är viktigare än ordentlig mötesseparering och att de räfflade kantlinjerna behövs för att medge obetydligt högre farter på vägar som är avsedda för betydligt högre farter.

De hela är ju faktiskt kafka-artat vid närmre studium av frågan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home