Tuesday, November 21, 2006

Ytterligare ett argument för fri fart på motorväg

Enligt Aftonbaldet förekommer det att norska ungdomar ger fullt ös på vägsträckor som är definitivt olämpade för höga farter. Läs mer på följande länk.

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,936088,00.html

Detta är faktiskt ett utmärkt argument för fri fart på motorväg. De norska myndigheterna har ju upenbarligen typgodkänt ett fordon med en toppfart på 240 km/h och då följer rimligen därav att det skall vara tillåtet att föra fordonet i 240 km/h där omständigheterna tillåter detta. Det finns ett antal motorvägssträckor i Sverige som utan vidare medger 240 km/h vid optimala förhållanden och svenska myndigheter typgodkänner i likhet med norska fordon med ännu högre toppfart än så.

Det är mycket bättre om de som gillar att köra fort tillåts göra detta på de sträckor som klarar av att hantera höga farter, eftersom man då troligen får mindre buskörning på sträckor där höga farter kan medföra stora risker. 240 km/h i sig är ingen extremt hög fart. En bekant till mig i Tyskland kör vid fri sikt på motorväg i allmänhet mellan 260 och 280 km/h och trots att detta tillhört hans dagliga rutiner i säkerligen 30 år är människan fortfarande helt olycksfri.

1 Comments:

At 5:07 PM, Anonymous Anonymous said...

Det är ju kul med fart - men dom kunde ju valt en bättre väg att köra på. Tror också - som det är nu
skrattar ju folk bara åt dessa hastighetsgränser och därmed förlorar många respekten även på farligare ställen. Norge har ännu lägre än vi har.

Kanske får göra dig besviken men endel tyska bilar har en spärr på ca 250 km/h - 10-30 km/h är en rätt typisk felvisning på hastighetsmätaren i dom farterna.

Men 250 km/h, (man har inte ens åkt tåg i närheten av denna fart)
- det är grymt!!

 

Post a Comment

<< Home