Thursday, September 13, 2007

Grundfelet

Idag skrivs på Svenska Dagbaldets ledarsida bland annat att det inte nödvändigtvis är fel att köra snabbare än vad som följer av hastighetstavlorna. Läs mer på följande länk.

http://www.svd.se/dynamiskt/blogg/did_14626525.asp?id=4809

I texten står att den som kör "för fort" bör anpassa hastigheten till omständigheterna. Jag håller med om andemeningen i dessa ord, men jag menar att ledarskribenten otillräckligt angriper själva grundfelet med rådande hastighetsregler i Sverige.

Det finns många vägar med mötande trafik och 110 km/h som hastighetsbegränsning. Samtidigt finns en allmän begränsning i trafikförordningen 3 kap 14 § som innebär att hastigheten skall anpassas till omständigheterna och av vilken följer att den hastighetsbegräsning i siffror som alltid förekommer skall ses som en övre gräns som inte får överskridas ens vid goda förhållanden.

Och ingen vettig människa kan påstå att den övre gräns som inte får överskridas ens vid goda förhållanden är identisk på en väg med mötande trafik och en motorväg. Visserligen kommer troligen Vägverkets möjligheter att medge 120 km/h på motorväg snart att utvidgas, men en rimlig lösning vore faktiskt att 70 km/h inte får överskridas på en väg med mötande trafik, men att endast ange att 130 km/h inte bör överskridas på en väg utan mötande trafik ens vid goda förhållanden.

Framför allt måste lagstiftningen tydliggöra att högsta tillåtna hastighet på en väg med mötande trafik är en helt annan fråga än högsta tillåtna hastighet på en väg utan mötande trafik.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home