Några reflektioner
Jag läste just att de flesta allvarliga trafikolyckor i Sverige beror på att föraren somnat och kommit att stöta samman med ett mötande fordon. För att undvika denna typ av olyckor krävs först och främst högre farter så att förarna inte somnar och för det andra krävs mitträcken så att bilarna inte kommer över i motsatt körriktning även om bilförarna skulle somna.
Samtidigt gör man en storsatsning på kameraövervakning och tror att lägre farter skall rädda en oerhörd massa liv. Med tanke på vad som anges som den överlägset vanligaste olycksorsaken ställer jag mig oerhört frågande till om kamerorna kommer att ge önskad effekt.
Dessutom uppstår en allvarlig risk att strikt övervakad hastighet medför proppbildningar. Alla kör i exakt lagstadgad hastighet men utan tillfredsställande säkerhetsavstånd och plötsligt gör någon något oväntat och resultatet blir en seriekrock.
Från Österrike meddelas att försöket med höjd hastighetsbegränsning till 160 km/h inte medfört en enda olycka på den sträcka där hastighetsgränsen höjts. Däremot har säkerhetsavstånden ökat. För alla som kört på underbara tyska Autobahn kommer detta knappast som någon överraskning. Fri fart ger bättre trafikkultur.
Det är inte sakligt välgrundat att kameraövervaka trafiken. Det handlar helt enkelt om puritanism. Puritanism betyder kortfattat att somliga mår väldigt dåligt av tanken på att någon annan har roligt och trivs.