Tuesday, November 21, 2006

Vårdslöshet och hög fart är inte samma sak

Den första filmen är ett lysande exempel på hur racerföraren Hans Stuck kör en BMW M6 på underbara autobahn och toppar 312 km/h utan att därvid bryta mot så mycket som en enda liten ynka paragraf i Strassenverkehrsordnung. Han håller tillfredsställande säkerhetsavstånd hela tiden och tar till och med till höger då det är fritt i högerfilen. Jag tycker att filmen är helt underbar och den är också en hyllning till autobahn och tysk trafikkultur. Däremot menar jag att mannen som kör bilen bakom Hans Stuck definitivt håller otillräckligt säkerhetsavstånd. Se filmen och njut av autobahns magnifika sträckning.

http://youtube.com/watch?v=6DzsdSWTMug

I den andra filmen ser vi en amerikan ägna sig åt vårdslöshet i trafik på en sunkig amerikansk highway. Hastighetsbegränsningen och tillåtelsen att köra om till höger skapar en totalt förvirrad trafikkultur med lastbilar i vänsterfilen och filbyten huller om buller. Oavsett hur fort eller sakta amerikanen kör är det helt uppenbart att han kör betydligt långsammare än 312 km/h och likväl är det helt uppenbart att hans beteende är långt farligare och att antalet olycksrisker i denna kaotiska trafikkultur är ojämförligt större även om amerikanen ifråga inte ägnat sig åt denna typ av vårdlösheter.

http://www.youtube.com/watch?v=bTZz5x6X0jg

1 Comments:

At 12:28 AM, Anonymous Anonymous said...

Bra filmer - visar verkligen skillnaden

Detta är en annan vårdslös
- föraren är skicklig dock, men man kan ju inte säga att det är säkert

http://www.youtube.com/watch?v=xjjeDQLcctY&feature=related

Amerikanska vägar har samma problem som dom svenska i princip med hastighetsgränser osv. Sen är det dålig vägbeläggning på vissa ställen - det är inte säkert på motorväg och sliter hårt på bilen.

Omkörning till höger är inte tillåtet här heller på motorväg men vi är grymt dåliga på att hålla till höger i Sverige. Hur ofta fastnar man inte bakom en bil som kör sådär 100-105 km/h i vänsterfilen som kör om nästa och nästa och nästa... utan att gå in till höger och släppa fram snabbare förare bakom.

 

Post a Comment

<< Home